Sposoben IT kader odhaja. Kje so razlogi?

Slovenska realnost postaja ta, da vrhunski IT kader vse bolj zapušča domača podjetja, se iz državnih (paradržavnih) družb seli v zasebni sektor ali pa odhaja v tujino. Razlogi so večplastni a hkrati tudi enostavni.

Objavljamo iztočnice iz članka na Ln, kjer razmišljamo o IT HR problematiki, ki je trenutno eden največjih problemov slovenskega IT-ja.


Ambiciozni informatiki ne bodo več delali za vaše podjetje

Gregor Jemec, Ln, April 11, 2023


"S sodelavci preživimo več časa kot s svojimi partnerji in otroci zato so pravila »igre medčloveških odnosov« ter uspeha podobna."

Slovenska realnost postaja ta, da vrhunski IT kader vse bolj zapušča domača podjetja, se iz državnih (paradržavnih) družb seli v zasebni sektor ali pa odhaja v tujino. Razlogi so večplastni a hkrati tudi enostavni. Če pogledamo povprečno slovensko IT okolje je to sorazmerno predvidljivo. Preveč projektov, ki so slabo vodeni, kronični primanjkljaj osnovnega kadra za različne sistemske, podporne in podobne naloge ter preobremenjenost zaposlenih. Ob tem pa so plačila slabša kot v uspešnih zasebnih podjetjih (manjša in fleksibilna podjetja, IT podjetja tu prednjačijo) ali tujini, kultura podjetij pogostokrat na ravni postsocialistične neproduktivnosti, slabe organiziranosti ter neagilnega vodenja, kjer se majhne odločitve, ki so tudi vrednostno zanemarljive, sprejemajo mesece ali celo leta.

Za vrhunske IT kadre velja pravilo: »Daj jim vse kar potrebujejo in še več, sicer ne bodo ostali«.

»Identificirajte svoje paradne konje, postavite si jih za svoj ožji krog, dajte jim vse in še več in okoli njih zgradite najprej kolektiv, ki deli iste vrednote in se šele nato posvetite ostalemu. Kajti vrednote, vaše osebne, vašega predsednika uprave ali direktorja, so fundamentalni gradnik timov in bodočih rezultatov."


Celotni članek si lahko preberete na tej povezavi (branje: 6 minut).