Katere programske jezike se je najbolje začeti učiti?

V indeksu programskih jezikov TIOBE je razvidno kateri programski jeziki se najpogosteje uporabljajo.

Indeks programskih jezikov TIOBE​ je med drugim tudi dobro orodje za oceno povpraševanja po iskalcih zaposlitve s specifičnimi znanji programiranja. Strokovnjaki in delodajalci s področja IT iskalcem dobro plačanih programerskih zaposlitev svetujejo, naj se ne osredotočijo na zgolj en programski jezik.
Najpomembnejša lastnost nekoga, ki želi s pisanjem kode dobro zaslužiti pa je, da se nauči, kako se učiti. Če boste znali nove programske jezike osvajati hitro in učinkovito, bo vaša pot, do več kot solidno plačane zaposlitve, precej lažja.


Java: še vedno najbolj razširjeni in uporabljani programski jezik. Med drugim ima podporo pri Googlu, saj je eden od temeljev operacijskega sistema za mobilne naprave Android.

C, C++ in C#: C je najstarejši vsestranski programski jezik, ki je še vedno v uporabi. C++ je prvenstveno namenjen pisanju sistemskih programov, ki strojni opremi povedo, kako naj se obnaša, C# pa je namenjen sestavljanju programske opreme za splošno rabo. Več o tečaju in prijavi si lahko preberete tukaj

Python: Eden od temeljnih jezikov, ki ga je mogoče uporabiti praktično na vseh področjih. Od drugih se razlikuje predvsem v preprosti sintaksi, saj je znan po tem, da lahko z njim enako število ukazov zapišemo z manj vrsticami kode. Več o tečaju in prijavi si lahko preberete tukaj

PHP: Jezik za programiranje spletnih strani. Po nekaterih ocenah je PHP temelj približno tretjine svetovnega spleta, med drugim ga uporabljajo Facebook, WordPress in Yahoo.

Visual Basic (.NET): Starejši Microsoftov programski jezik, ki omogoča programiranje prek grafičnega vmesnika (s prijemanjem in premeščanjem elementov z miško). Kljub starosti je še vedno v uporabi, saj ima močno Microsoftovo podporo.

Javascript: Danes eden najbolj priljubljenih programskih jezikov. Uporablja se predvsem v pisanju aplikacij za mobilne naprave.